Zawiera dużo witaminy K. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dostarcza związków roślinnych, wzbogacających aromat, smak i korzyści zdrowotne. Poprawia pamięć. Zmniejsza depresję, związaną z przewlekłym stresem. Zmniejsza skutki udaru i wspiera powrót do zdrowia. Obniża poziom cukru we krwi, cholesterolu i trójglicerydów. Zmniejsza ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym. Rozluźnia naczynia krwionośne i rozrzedza krew, ma działanie podobne do aspiryny. Zapobiega owrzodzeniom. Zapobiega niektórym nowotworom, w tym piersi, okrężnicy i trzustki. Zwiększa sprawność umysłową. Hamuje rozwój bakterii, powodujących próżnicę. Poprawia bezpieczeństwo żywności. Stanowi alternatywę dla antybiotyków na choroby zakaźne, w tym zwalcza oporne na antybiotyki szczepy bakterii. Odpycha owady, takie jak kleszcze i komary.
Sałatka z mozzarellą, pomidorami i bazylią.
Składniki:
– 3 duże pomidory w plasterkach,
– 250 gramów mozzarelli w plasterkach,
– ¼ szklanki oliwy z oliwek,
– ¼ szklanki octu balsamicznego,
– ¼ łyżeczki soli,
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
– ¼ szklanki mielonej świeżej bazylii.
Czas przygotowania: 10 minut.
Umieśćmy plastry pomidora na przemian z plasterkami mozzarelli, na dużym półmisku do sałatek.
Połączmy z olejem, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dajmy do słoika z dobrze dopasowaną pokrywką. Dobrze wstrząśnijmy. Posypmy: pomidorami i mozzarellą i bazylią.
NoWaTY888 –
Anna-Marie,
Nikomu bardziej nie powinno zależeć na Twoim zdrowiu niż Tobie!
Materiały publikowane na blogu służą wyłącznie do celów informacyjnych. Nie mają na celu stawiania diagnozy i sugerowania najlepszych sposobów leczenia poszczególnych chorób – obowiązek ten należy do lekarzy.
Stan zdrowia pacjenta powinien być konsultowany na bieżąco z odpowiednimi specjalistami. Nie biorę odpowiedzialności za osoby, które samodzielnie próbują innych kuracji.
Osoby poniżej 18 roku życia powinny czytać bloga wyłącznie pod opieką dorosłych – zawarte w nim treści mogą w znaczący sposób wpłynąć na ich zdrowie i styl życia.