Chcecie poprawić swój metabolizm i poprawić pracę jelit? Spróbujcie tego dressingu!
Sezon jesienno-zimowy to okres, kiedy w naszym codziennym menu zaczynają pojawiać się rozgrzewające produkty. Jednocześnie, znacznie chętniej niż w pozostałych miesiącach roku sięgamy wówczas po tłuste potrawy, a nasza aktywność fizyczna staje się mocno ograniczona. W konsekwencji dochodzi do spowolnienia materii.
Zamiast czekać do wiosny na zastrzyk nowej energii, warto zmienić nieco swoją dietę na taką, która będzie jednocześnie apetyczna, zdrowa, podkręci metabolizm i wesprze pracę jelit. Do ulubionej sałatki, wrapa czy pieczonych batatów dodać możemy na przykład cydrowy sos chili. Brzmi smakowicie, prawda? Oto przepis.
Składniki:
• 200 g świeżych papryczek chili,
• 150 ml bio octu jabłkowego,
• ½ łyżki nasion musztardowca,
• ½ łyżeczki kurkumy,
• ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
• ½ łyżeczki lucumy,
• ½ łyżeczki soli.
Siekamy papryczki i rozdrabniamy je w blenderze na pastę razem z papryczkami chili, nasionami musztardowca oraz solą. Przelewamy do szklanej butelki lub słoika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 dni. Następnie ponownie blendujemy, dodajemy wędzoną paprykę oraz kurkumę i powoli mieszamy, stopniowo dolewając ocet jabłkowy. Przecedzamy do butelki lub słoika przez sito o drobnych oczkach lub gazę. Dressing możemy przechowywać w lodówce przez cały rok. Smacznego!
NoWaTy888,
Anna-Marie,
Nikomu bardziej nie powinno zależeć na Twoim zdrowiu niż Tobie!
Materiały publikowane na blogu służą wyłącznie do celów informacyjnych. Nie mają na celu stawiania diagnozy i sugerowania najlepszych sposobów leczenia poszczególnych chorób – obowiązek ten należy do lekarzy.
Stan zdrowia pacjenta powinien być konsultowany na bieżąco z odpowiednimi specjalistami. Nie biorę odpowiedzialności za osoby, które samodzielnie próbują innych kuracji.
Osoby poniżej 18 roku życia powinny czytać bloga wyłącznie pod opieką dorosłych – zawarte w nim treści mogą w znaczący sposób wpłynąć na ich zdrowie i styl życia.