Odkładanie się tkanki tłuszczowej – czego nie jeść?

Odkładanie się tkanki tłuszczowej – czego nie jeść?

                Najbardziej oczywistym składnikiem przyczyniającym się do nadwagi są chemiczne dodatki. W dzisiejszych czasach żywność jest nimi dosłownie przeładowana. Przykładem są produkty GMO, które ze względu na dużą zawartość herbicydów znacznie zakłócają prawidłową pracę układu hormonalnego. To predysponuje do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Uważaj – mleko sojowe i soja, powszechnie uważane za zdrowy zamiennik mleka i mięsa, w większości pochodzi z upraw GMO. Kolejną bardzo ważną przyczyną nadwagi jest spożywanie gotowych potraw. Nie tylko zaśmiecamy środowisko gotowym plastikiem, ale również dostarczamy organizmowi zdecydowanie zbyt duże ilości cukru i substancji chemicznych.

                Zastanów się, ile spożywasz tłuszczów w postaci masła bądź margaryny. One również przyczyniają się do lipogenezy, a dodatkowo zawierają pokaźne ilości kwasu omega-6. Kwas ten ze względu na swoje prozapalne właściwości jest jednym z wielu czynników predysponujących do raka czy otyłości. Kolejna kwestia to kawa pita rano. Większość Polaków nie wyobraża sobie rozpoczęcia bez niej dnia, prawda? Nie spodoba Ci się to, co przeczytasz, ale napój ten odpowiada za szybką mobilizację organizmu, narażając na szkody nadnercza. Energia jak szybko przychodzi, tak prędko odchodzi, a Ty nie pozyskujesz z niej żadnych urozmaicających dietę mikroelementów.

                Następny trik marketingowy, znany tylko niewielkiej garstce osób – mleko nisko- oraz beztłuszczowe. Czy aby na pewno? Okazuje się, że pomimo niskiej zawartości kalorii produkt tego typu posiada podwyższony indeks glikemiczny w stosunku do mleka klasycznego. Odpowiada więc za skok insulinowy, nadmiar cukru odkładany jest w tkance tłuszczowej i bach! Przyczyniamy się do otyłości. Co ciekawe, soki owocowe także nie pozostają bez winy. Mimo że świeżo wyciskane, mikroelementy, na których najbardziej Ci zależy, szybko ulegają degradacji. W efekcie pijesz dużo fruktozy bez większych właściwości odżywczych i nieświadomie wspierasz nieodpowiednią dla Ciebie dietę.

                Pamiętaj zatem – to, co czasem uznawane jest za zdrowe i pożywne, nie zawsze takie jest! Jak widać, taki posiłek może mieć zupełnie odwrotny skutek.

Zawsze zastanawiałaś się, co takiego w Twojej diecie sprawia, że nie możesz schudnąć? Uważasz, że odżywiasz się racjonalnie, a waga wciąż taka sama? Obalamy mity żywności tłuszczogennej – sprawdź sam!

Wiecej informacji uzyskasz na stronie nowaTy888, lub skontaktuj się z nami www.nowaty888.pl/kontakt

Dodaj komentarz

copyright © www.nowaty888.pl

Wykonanie edukowski.pl 

error: Nie możesz kopiować treści tej strony!